EAS Barcelona

Exhiben en el aeropuerto de Barcelona la réplica del Blériot XI en recuerdo de los 100 años del primer vuelo de un avión en España

Con la colaboración de miembros de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya y de la fundación AENA se ha colocado en la Terminal 1 del aeropuerto de Barcelona, en la zona de embarque, la réplica del Blériot XI que han construido dos miembros de la entidad catalana en los últimos años.

 

 

 

El motivo de la exposición del aparato se debe a que hoy se cumplen 100 años del primer vuelo de un avión en España, hito histórico que realizó el piloto francés Lucien Mamet a los mandos de un Blériot XI la tarde del 11 de febrero de 1910 en el hipódromo de Can Tunis de Barcelona. En días posteriores repitió con éxito los vuelos de demostración.La réplica, que es obra de Enric Pallarés y Josep Andrada, se exhibirá durante los próximos dos meses. – Texto y foto: JFG

 

Nota de premsa d’AENA:

La Fundació Aena i la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (PAC) commemoren el centenari de l’aeronàutica amb una exposició a la T1 de l’Aeroport de Barcelona, per retre homenatge als primers passos que es van donar al món de l’aviació a Espanya.

 

A la mostra es podrà contemplar una rèplica exacta de l’aeroplà Blériot XI, la primera aeronau que va realitzar un vol complet a Espanya fa 100 anys a l’Hipòdrom de Barcelona. L’exposició es completarà amb material gràfic sobre aquell esdeveniment i se’n podrà gaudir durant 2 mesos, des de l’11 de febrer fins a l’11 d’abril.

La Terminal T1 de l’Aeroport de Barcelona mostrarà una reproducció del model Blériot original, de 8 metres de llarg per 8 d’amplada. Per fer-lo possible, els membres de la FPAC, Enric Pallarés i Josep Andrada, han utilitzat peces quadrades de fusta que s’uneixen cap a la cua amb uns tensors per donar-li rigidesa, tela tensada amb vernissos per recrear les ales i una rèplica de motor Anzani de 25 CV.

 

Els treballs d’investigació, documentació i construcció de la rèplica han durat 6 anys i s’han dut a terme en un taller de Viladecans. Totes aquestes activitats han estat possibles gràcies a la financiació continuada de la Fundació AENA i s’han materialitzat en una nau industrial cedida per l’aeroport, que ha estat utilitzada com a magatzem i taller durant aquests anys.

 

En aquesta ocasió, la terminal més moderna de Barcelona i l’avió més antic s’uneixen per retre homenatge als pioners de l’aire i l’entrada d’Espanya a l’era de l’aviació. Va ser l’11 de febrer de 1910, a l’hipòdrom de Can Tunis, quan el pilot Julien Mamet va aconseguir enlairar un Blériot XI que va volar durant 2 minuts i 8 segons. L’avió havia vingut expressament de França en tren, en un viatge que va durar més de 15 hores.

 

Antecedents de l’aviació

17 de desembre de 1903: Els germans Wright realitzen als Estats Units el primer vol controlat en un aparell mecànic autopropulsat.

12 de novembre de 1906: El brasiler, Alberto Santos Dumont, va aconseguir volar la seva aeronau a París, aconseguint així dur a terme el primer vol documentat que es va registrar a Europa.

Abril de 1909: Antonio Fernandez Santillana, nascut a Aranjuez i establert a Niça, és el primer espanyol de la història, que aconsegueix volar un aparell de la seva invenció.

25 de juliol de 1909: Louis Blériot, amb el seu Blériot XI, va ser el primer home que va creuar el Canal de la Mànega.

Comparte esta noticia